måndag 20 augusti 2012

Luftfuktighet

Hon blev vädergumma i alltför unga år, och kände storm och skyfall långt innan himlen förmörkats av moln. Hennes kropp berättade högljutt om luftfuktighet och vind, precis som hennes sinne alltid visste huruvida mångudinnan krympte eller växte. En klokskap hon många gånger önskade sig slippa.

Ja, min kropp har härjats av värk idag och utanför berget är luften så fuktig att den släcker törsten hos de mest dryckesvana. Så jag samlade upp mitt midjelånga trollhår och gick längre in i berget till de varma källorna. Där lät jag min nakna kropp glida ner i det heta vattnet, belyst endast av de få väggfasta facklor som stod till buds. Mina onda muskler mjukades sakta upp och värken gled så småningom bort. 

Så nu sitter jag här i mitt privata gemak, höljd i bolster och satin. Jag lyssnar till avlägsna toner från en flöjt medan jag förnöjt smuttar på mitt heta krydd-thé och undrar vem som spelar denna ruggiga kväll. Han är här hos mig en stund, han vars salar jag bebor. Den annalkande kvällen kommer jag spendera i sällskap av älskade småtroll, oknytt och fä. Måhända kommer klokan Vargtass förbi med vinbären som jag inte hade kraft nog att hämta på byn just idag. Dem ska jag koka saft på, om jag får låna utrymmet som är andras domäner, självaste köksregionen. 

Imorgon måste min kropp vara välvillig och följsam. För imorgon bjuds det på festligheter inne vid människoboningarna mitt i byn. Där min fina familj utanför berget möts upp för firande i glans och med dans. 

Är hon människofödd eller huldre-gödd? Ingen svans finns att finna, där är jämn och fin rygg och det finns varken klövar, tassar eller horn. Men det vilda och det trolska sopar bort alla manér som byborna värnar om. Det är omaskerat, ostädat, för vissa lätt ofint men långt ifrån vulgärt. Hon dansar ikapp med vinden, försvinner i dimman och ser det fördolda och vilka blodsband som än må gälla vistas hon hellre i bergets inre än i byns virvlande virrvarr.  

Inga kommentarer: