tisdag 21 augusti 2012

Festligheter

Idag behövs inget orakel för att spå vädret. Ruggigt och mörkt ännu en dag. Det är ovanligt tyst i bergets salar idag och den enda aktiviteten jag kunnat skönja hittills är de minsta eldväsen som håller sig kring eldstaden där det sprakar och dansar av den värmande elden. Dagar (och nätter) som denna är jag glad att det alltid finns någon eldvaktare, någon som håller elden vid liv på dygnets alla timmar.

Mina älskade småtroll ligger tätt, tätt intill varandra, med sina små trollsvansar lojt viftandes i drömmens värld. De ska inte följa med till byn idag, vilket är nog så gott med tanke på regnet och deras avsky för vatten.

Själv upptäckte jag att jag naturligtvis inte har något omslagspapper till presenterna vi inhandlat, utan måste försöka ta mig till marknaden enkom för det. Ett ärende jag gärna sluppit, och kanske gör också om jag kan få hjälp av uppfinningsrika små här i berget. Det kan ju gå att trolla fram alternativ.

Han var vacker igår min bergakung. Med sitt gnistrande röda hår, sprunget ur solnedgångens brinnande färger, och sina violblå ögon som älskar mig så gränslöst. Så jag vet, med alla mina sinnen. Jag är en lyckans själ. 

Vargtass kom på besök under kvällen igår, och vi samlades i salongen vid eldstaden. Hon med sitt alltid pågående handarbete (har nog varit norna vid tidernas begynnelse) och jag hade bestyr med småtrollen som var som små illbattingar just då. Med sig hade hon svarta vinbär, en gåva till mig från hjärte-klokan, den som odlar. 

Så nu har jag några köksbestyr att pröva mig fram i, inom kort. Vissa saker vill jag göra själv, dels för att lära mig och dels för att det känns kul. De som rår över köksregionen drar sig lätt ovilligt undan, men de huserar där och lagar de mest ljuvliga rätter till oss, inte för bergakungens guld, men för hans hjärtevärme. Här jobbar ingen mot sin vilja, här finns ingen rangordning efter värde. Däremot är vissa platsbundna, men så är deras väsen.

Jag ska göra mig vacker idag, inför mitt besök på byn. Jag kan gott tänka mig att byta min vildhet mot något sofistikierat, för en stund, som en lek. Det är nu tre månader sedan jag lade min älskade silverborste åt sidan och lät mitt vackra midjelånga hår bli till trollhår, vilt och spretigt men lättsmyckat. Ändock kan jag spela dam om jag vill, med eller utan trollhår! Det är bara mina ögon som förråder mig, men jag får slå ned dem lite sedesamt om jag möter alltför nyfikna blickar idag. Jag kommer tillåta mig att njuta av allt vad min blodsfamilj bjuder på idag, oförskämt vore det annars! Dock kvarstår min hållning till det forna frosseri som jag hängett mig åt i bergets alla salar och i alla år. Min oförmåga att vara måttlig i livets alla njutningar, det kan gå överstyr. Nu visar jag mig själv att jag är kapabel att ta kontrollen, hur gott det än må vara, allt som kommer från det väldoftande köket.

Vid detta laget, och i slutet av mina skriverier, är jag så inne på min tredje kopp kaffe ljuvligt kryddat med kardemumma och väl behjälplig i att väcka mina livsandar även för denna dagen. Ytterligare en punkt i min lista är satt, att så fort tillfälle ges och rätt säljare kommit till marknaden, så måste jag besöka den för att inhandla mig ett par nya fotbeklädnander inför den kommande mer kyliga årstiden. Ja, hösten i första hand. Bergakungen hade igår med sig ett dussintal, om inte mer, avbildningar av de skodon som några knallar bringar, men ack så fel de har när de kommer hit till hjärtat av Jamtland, där snöfallet sällan kallas måttligt, och ej heller kylan eller halkan. Ofodrade skodon med höga klackar i oändlighet. Storstads-skor för pimpinetta fröknar. Och jag tänker på de stackare som allt som oftast faktiskt går på att köpa dylikt, och som man sedan kan se på gator och torg i byn, halkande omkring med förfrusna tår och en knäande ickebalans som ärligt talat tar död på poängen med dessa frökenskor. Jag hoppas jag finner något behagligare till mina små som skall bära mig genom livet.

En god morgon önskar jag alla, samt en dag fylld av glädje och kärlek.

/ Trollkatt    
  

 

Inga kommentarer: